La comunicació té a veure amb la transmissió d’un missatge entre dues o més persones amb un codi comú. Una part del missatge és oral i el transmetem mitjançant la paraula, que és el canal comunicatiu més estès i comprès pels humans. D’altra banda, la conducta o comportament es refereix a qualsevol acció de l’individu davant del medi, i sovint això es tradueix en un conjunt de signes que donen a entendre alguna cosa. Per tant, quan una conducta influeix en el llenguatge, clarament també forma part de la comunicació.
Amb l’anàlisi de la conducta no verbal es pretén identificar tots els elements i missatges possibles que una persona comunica pels diferents canals comunicatius, de forma conscient o no, més enllà de les paraules que expressa. L’expressió facial, els gestos, la postura, la prosòdia emocional, la proxèmica, el tacte, l’aparença i l'oculèsica aporten moltíssima informació en la comunicació, i aquest contingut molt sovint difereix del missatge oral (o fins i tot el contradiu).
Les escoles, els seus entorns i altres àmbits educatius són espais eminentment comunicatius. En aquests entorns trobem diferents persones amb estatus diferents, posicions diferents, cultures diferents, creences diferents…, i un objectiu aparentment comú. El fet de que l’adult (mestre, professor, educador social, psicòleg…) tingui eines d’anàlisi i interpretació de la conducta no verbal el posiciona en una situació privilegiada i incrementa substancialment la informació sobre què hi ha darrere una simple expressió verbal. Aquest privilegi també li servirà amb alumnes, companys i famílies. Alguna vegada un alumne us ha dit «sí» mentre gesticulava «no» amb el cap? Heu vist com un company es creuava de braços i feia un pas enrere quan li insistíeu en una idea? Sabíeu que si doneu la mà a un pare i a més li toqueu breument el colze amb l’altra mà estareu potenciant la seva confiança en vosaltres? Totes aquestes situacions tenen un denominador comú: la comunicació.
L’anàlisi de conducta no verbal i la confrontació d’aquesta amb el que es diu (la paraula) ens aporta tanta informació sobre la persona i les seves emocions que ens permet saber quan, com i de quina manera establir estratègies per fomentar l’aprenentatge i el creixement personal dels infants i adolescents.
(Durada: 3.00 min)
Docents d’Infantil, docents de Primària, docents de Secundària, educadors socials, psicopedagogs, psicòlegs, i altres professionals de l’àmbit educatiu.
Un cop el curs hagi finalitzat i els participants hagin superat els requisits mínims de cadascun dels mòduls, obtindran el certificat acreditat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya (consulteu aquí la normativa de certificats de formació) i/o per l’Associació PrisMa.
Autoria
Jordi Sedó Yerro
Tutoria
És mestre d’Educació Especial i màster en Anàlisi de Conducta No Verbal i Detecció de Mentides.
Disposa d’una àmplia experiència en intervenció educativa i docent en centres d’educació especial amb alumnes amb trastorns de conducta i desenvolupament, així com en formació d’adults, formació de mestres i Unitat Mèdica Educativa (UME).
Col·labora amb PrisMa des de l’any 2011. Actualment treballa en un Centre de Formació d’Adults (CFA).
Les edicions que coincideixen amb NADAL s'allargaran, atès que no hi ha tutorització durant les festes. Tot i això, el Campus estarà obert i hi haurà horari d'atenció els dies laborables.
90 euros |
|
80 euros |
|
Per a qualsevol dubte pots posar-te en contacte amb nosaltres trucant al telèfon 972 217 565 / 678 123 687 o bé enviar-nos un correu electrònic a secretaria@prisma.cat.